• Železarska cesta 8, 3220 Štore
  • 03/780-55-80
  • stopar.lb@siol.net

Splošne značilnosti

Zimski vrt je prostor, ki nas poveže z obstoječim objektom, tako da lahko izkoristimo čimveč svetlobe. Najbolj primeren prostor za zimski vrt je jugovzhodna in jugozahodna stran. Predvideti je potrebno primerno postavitev in uporabo primernih materialov. Izhajati je potrebno iz namena uporabe zimskega vrtu.

Zimski vrt naj bo v okras hiši in v veselje bivanju v njem. Potrebno je zagotoviti primerno nosilnost temeljev ali balkona, izvedbo talne izolacije, spoj zimskega vrtu in obstoječe stene ter preprečiti nastajanje toplotnih mostov.

Prezračevanje zimskega vrta:

V prvi vrsti je potrebno poskrbeti za naravno prezračevanje s pravilnim odpiranjem oken in vrat. Glede na velikost in lego zimskega vrtu, se določijo optimalni načini odpiranja (klasična okna, drsna vrata, harmonika vrata, …)

Ogrevanje, hlajenje zmiskega vrta:

Že v fazi projektiranja je potrebno upoštevati želje in potrebe uporabe zimskega vrtu. V poletnih mesecih je potrebno zimski vrt senčiti (strešna tenda, pliseji strešni, zunanje žaluzije in screen roloji, notranja senčila, …).

V zimskem času pa je potrebno ogrevati zimski vrt (talno gretje, radiatorji, konvektorji, kombinirane klime za gretje in hlajenje, …).

Vzdrževanje zimskega vrta:

Zimski vrt je narejen tako, da nam vzdrževanje vzame zelo malo časa. Strešna stekla imajo poseben samočistilni nanos, ki omogoča da se pri vsakem močnejšem dežju spere umazanija s strehe, stenska stekla se čistijo po potrebi s klasičnimi čistili za steklo. Vsa konstrukcija pa je »oblečena« v PVC material, ki se občasno samo obriše z vlažno krpo. Dobijo pa se tudi posebna čistila za trdovratnejše madeže