• Železarska cesta 8, 3220 Štore
  • 03/780-55-80
  • stopar.lb@siol.net

Polkna

Včasih so hiše krasila lesena polkna, ki jih danes nadomeščamo z aluminijastimi polkni. Aluminijasta polkna zahtevajo namreč bistveno manj vzdrževanja, saj so zaradi samega aluminija in kakovostnega prašnega barvanja odporna na vremenske vplive in neprilike, ter zato trajna. Polkna s fiksnimi lamelami imajo lamele nameščene pod določenim kotom, zato zrak neprestano in nemoteno kroži, hkrati pa lamele preprečujejo vdor direktnih sončnih žarkov v prostor. Polkna s fiksnimi oz. nepremičnimi lamelami lahko vgrajujemo tako v krilna kot tudi v drsna polkna.

Aluminijasta polkna z gibljivimi lamelami dopuščajo namestitev lamel pod določenim kotom, ki ga izbere stranka glede na trenutno pozicijo sonca na nebu oz. glede na njeno željo, koliko želi da je prostor senčen ali zatemnjen. Gibljive lamele polken so lahko popolnoma zaprte, s tem pa prostor zatemnjen. Z zaprtimi lamelami preprečimo tudi vdor toplega ali mrzlega zraka v prostor.

V primeru, ko pa gibljive lamele odpremo, deloma osenčimo naš prostor in omogočimo dotok svežega zraka v prostor, s tem pa tudi prezračevanje.

Polkna